関野裕太博士講演会「共鳴相互作用する一次元量子系の普遍的性質」

関野裕太博士(理研・仁科センター)令和元年11月13日

⭐Speaker: Dr. Yuta Sekino (RIKEN Nishina Center).
⭐Date&Time : 11 / 13 / 2019 (Wed) 9:00-10:30
⭐Place: Kami Campus, room B107
⭐Title: Universal properties of resonantly interacting quantum systems in one spatial dimension

In the first part, we focus on spinless Bose and Fermi gases near two-body resonances, which have the correspondence in their energy spectra and thermodynamics, and present the universal relations for both systems [1,2]. These relations are crucial because they are exact constraints on correlation functions and hold for any parameters of the systems. We also discuss how the correspondence between bosons and fermions affects the universal relations.

In the second part, we consider bosons near a three-body resonance. Such bosons interact with each other via a resonant three-body interaction. We find a universal many-body droplet state stabilized by quantum correction leading to asymptotic freedom [3]. In particular, it is clarified that the binding energy of the ground state grows exponentially with increasing particle number.

References:
[1] Y. Sekino, S. Tan, and Y. Nishida, Phys. Rev. A 97, 013621 (2018)
[2] Y. Sekino and Y. Nishida, in preparation
[3] Y. Sekino and Y. Nishida, Phys. Rev. A 97, 011602(R) (2018)