アクセル・ペレス=オビオル博士講演会「1次元水素原子でエキゾティックな非バルマー・スペクトル」

アクセル・ペレス=オビオル博士(工科大・統合量子素子研)令和元年11月12日

⭐Speaker: Dr. Axel Perez-Obiol (KUT UQD lab.).
⭐Date&Time : 11 / 13 / 2019 (Wed) 13:00-14:30
⭐Place: Kami Campus, room B105
⭐Title: Quantum 1D coulomb problem and exotic non-Balmer hydrogen spectra

We consider the solution of the quantum Coulomb problem in one dimension with the most general connection condition at the origin. The divergence of the derivative of the wave function at the origin invalidates the standard current conservation approach. We explore two approaches,  Wronskian self-adjoint extension method and cutoff regularization method, and establish their mutual relations, thereby clarifying the physical contents of the connection parameters. We show how to realize non-standard connection condition and obtain exotic non-Balmer type hydrogen spectra.