木村幸太郎博士講演会「線虫の脳における数学的計算と”因果律”」

木村 幸太郎 博士(名古屋市立大学教授)平成31年4月12日

⭐Speaker: Dr. Kotaro Kimura (Nagoya City University)
⭐Date&Time : 4 /12 /2019 (Fri) 14:40-16:10
⭐Place: Kami Campus, C102

⭐Title: Mathematical computations and “causality” in a worm’s brain

The brain senses various types of environmental information, integrates the information with memories and emotions, and makes decisions to regulate behavior as an output. How does such information processing occur in the network of nerve cells (i.e., neurons)? The human brain is a huge network composed of 10^10-11 nodes (neurons) and 10^13 – 14 edges (connections between neurons). Because analysis of such a complex network is practically impossible, our group study the simple brain of the roundworm, Caenorhabditis elegans. The worm’s brain consists of about 200 neurons, and the connections between neurons are 5,000 ~ 6,000; it should be noted that C. elegans is the only animal species whose complete neural network structure (“connectome”) has been revealed. Despite such simplicity, worms sense and integrate a variety of environmental information and make decisions to control behavior, using cellular and molecular mechanisms that strongly resemble those of humans. Furthermore, because recent advances in genetic engineering technology allow us to visualize neural activities, and because the size of the C. elegans brain is in ~40 µm^3, the activities of all neurons (i.e., whole brain activity) can be monitored within the field of view of a microscope. In this talk, I will present our recent understanding as to how worms “computes” the world for perception, decision-making, and more.

[ to be posted]